Tervetuloa mukaamme Ruijan raukoille rajoille eli Pohjois-Norjaan!

Vähintään vuoden kestävä ELÄMYSMATKA Jäämeren rannalle alkaa vuodenvaihteessa 2011/2012 ... Se tarkoittaa unelman toteutumista ja vastustamattoman haasteen kohtaamista. Saas nähdä !?

Uskon, että Ruija tarjoilee jälleen maistuvia makupaloja eli elämyksiä matkaeväiksi ! Maisemahan onkin jo taattu.
Siis: Maisemia ja makupaloja Ruijan raukoilta rajoilta, olkaapa hyvät!

perjantai 4. toukokuuta 2012

Kalajällit


Pikkutypyllä oli marssiharjoituksiin meno ja vein lapsen + baritonin koululle.  Niin, MARSSIharjoituksiin, sillä sjuttonde mai (17.5) lähestyy ja kansallisäivän viettoon kuuluvat ehdottomasti kulkueet ja soittokunnat.  Kuten myös Norjan liput ja kesävaatteet.

Lapsi meni siis marssiharjoituksiin ja minä pikkuretkelle kylän länsipäähän.  Ilma suosi ja kahvi termospullosta maistuu taivaalliselta. Ollapa vielä mummon pullaa niin... ah!


Valtavat kalajällit, joilla turskat siis kuivataan, ovat monumentaalisia. Kalankuivauksesta en tiedä juuri mitään.  Sen tiedän, että nykyään ei juurikaan kuivattavaa ole, sillä vienti vetää ja kiintiöt täyttyvät ainakin täällä jo vientiin.  Kyllä ihmiset kuivaavat pieniä määrin kotitarpeiksi, tottakai, mutta pienet määrät kuivataan usein pihapiirissä kuten kuivalihakin. Eivät taida jällit täyttyä tänä keväänä.
Kuivausaikana on jo menossa, niin olen ymmärtänyt, koska kala on saatava kuivaksi ennenkuin kärpäset tulevat.
Kertokaa lisää, jotka tiedätte!

Sain Avletolta vastaukseksi linkin (kiitos!) hänen vanhaan postaukseensa kuivakalan käsittelystä ja liitän sen tähän.  Siinä on kuivakalatietoisku sitä kaipaaville.
http://morgenstjerna.blogspot.com/2011/02/stokkafish-kuivakalatietoutta-vasta.html


2 kommenttia:

Avletto kirjoitti...

Hienoja telineitä, en tiennytkään että niitä siellä kutsutaan jälleiksi. Kovin on kuvaava nimi.
Kuivakalabisnes elää ja voi erittäin hyvin. Se on vaan keskittynyt harvemmille toimijoille. Itä-Ruijassa mm. Mehamniin. Varangon alueella ei taideta paljon kuivatella. Vesterålenissa ja Lofooteilla (Varsinkin Røstissä, Henningsværissä ja meillä) turskankuivatus on kovassa kasvussa. Nyt kun raaka-aine on halvempaa niin kalanostajat uskaltavat satsata. Italialaiset ovat kyllä koko ajan kiristäneet laatuvaatimuksiaan, mikä on pudottanut pienimpiä kuivakalantuottajia pois.
Jos haluat tietää kuivakalan tarinan voit katsoa viimevuotisesta postauksestani. Googletat "Kuivakalatietoutta vasta-alkajille" Suora linkki.http://morgenstjerna.blogspot.com/2011/02/stokkafish-kuivakalatietoutta-vasta.html.

Pennitön uneksija kirjoitti...

Iso kiitos! Arvelinkin sinun tietävän asiasta.
Täällä ei todellakaan näe kalan kuivausta kuin ihan vähän kotitarpeiksi (kuten lihan kuivaustakin) - vielä pari vuotta sitten näkyi... Ja nyt kai ne olisi jo laitettu?!
Kylällä kertoivat, että kaikki pyydetty menee Espanjaan ja Italiaan ja hinta on niin kyvä, ettei itselle juurikaan kuivata.
Eikös jälli olekin hyvä nimi? Norjaksi se on hjell tai fiskehjell.

Lähetä kommentti